За културата и проститутките #2

След поредната безсмислена вечер замъглена с алкохолни изпарения и случаен секс се почувствах точно така, както изглеждах- отвратително! Опитвах се да събера мислите в главата си, за да мога да си спомня поне от части случилото се. Без успех! Разхвърляните по пода дрехи и някаква крайна и безлична капка от достойнство ми бяха единственото, което успях да събера и то на бърза ръка. Закрачих по улицата с лъскавите си токчета, които снощи са красили нечий рамене, а днес са само една допълнителна пречка, да не мога да избягам по-бързо. Всеки бърза за някъде или за някого.. Някой бързат да забравят, други бързат да си спомнят. Някой бързат да пристигнат, други да избягат. И  така се гонят преплитайки съдбите си. Хората са такива, така разбират света или забравяш сега или никога. На края остава само отчаянието и прашинка надежда, може би. Заблуждаваме се с илюзии за красиво бъдеще, а всъщност единственото на което наистина се надяваме е поправено минало.
Скрих размазания грим зад тъмните си очила, придърпах новата рокля, задължително черна и се опитах да скрия бримките. Трагедия, виждах го в очите на случайните минувачи. Еманация на ниското самочувствие. Все едно беше важно, те не знаеха нищо за мен. Щеше да е важно ако беше, сега няма значение, не виждам и смисъл. Спрях и зачаках автобуса. Дойде в и половина, и все на половинки ми върви, не откривам цялото. Сякаш в този объркан свят всичко беше до половината...  Качих се. Седнах, до мене дама на средна възраст, невзрачна, размъкната решаваше кръстословица. Онази отсреща преглеждаше днешния вестник и от време, на време хвърляше по един любопитен поглед върху мене. Имаше още двама, трима подобни удавници. Травмирани, с пълни торбички и празни погледи. Замислих се, започнах да разглеждам лицата им, жестовете- еднакви. Досущ! Отчаянието и примирението биха могли да убият душевно, а това е най-страшното.
 Тъкмо си мислех че не мога вече да понасям миризмата на цигари, примесена с разни парфюми в косата си, когато се случи нещо, което ме накара да забравя за сивото около себе си и мигом привлече изследователският ми поглед. Не виждах нищо друго, не мислех за нищо друго. В автобуса се качи някакъв господин. Видимо изглеждаше на около 60 и..., а може би 70. Беше пригладен, ароматен, избръснат, спретнат, изтупан в черно палто и шапка тип бомбе леко накривена. Но това не беше важно, друго ме накара да се опуля от възхищение, все едно беше най- ненормалното нещо в този, иначе така нормален свят. В ръцете си носеше букет от жълти рози, обвити в красива панделка, жълта. Изглеждаше весел, нетърпелив, хвърляше по едно око на часовника си, а после се усмихваше прикрито.
Започнах да си фантазирам…. Къде ли отиваше? Може би вкъщи го чакаше прекрасната му съпруга с която е прекарал цял един живот. Запознали са се млади на 17 може би. Започнали са да се срещат на тайни места, да се боричкат, да се влюбват. Той е бил силен момък, а тя е носела жълти цветя в косите си. Когато е бил в казарма и е писал красиви, романтични писма, а тя ги е чела с трепет и сълзи в очите. После ги е събирала в изрисувана, дървена кутия, а ключът от нея е носела на канапена връвчица  близо до сърцето си. Била е млада и красива тогава, а той е бил пленен от наивността в очите и. Каква ли е тази жена, която обича жълтото? Може би е още с детски мечти и хаос в душата си. Има разхвърляни къдрици и лято в миглите.
А може би господина беше стар мръсник и сега пътуваше към някоя….  ще ми се да си спестя метафората !?! Едва ли…. Нетърпението и романтиката не биха живели в случайни реплики.

Невзрачната женица още не откриваше синоним за „посока”, а останалите дори не я търсеха. Само тия рози така ограбваха душата ми и ме караха да изгарям в мечтите си.
Поне да се бях изкъпала… Любовта обича чистотата!


Няма коментари:

Публикуване на коментар